Namnsdagen
Vad betyder våra namn och vilken är namnets historia? Hur många kallas så och hur många bär namnet i alla dess stavningsformer? Det kan Kunskaps Media ge svaret på under Dagens namn.
Maria har namnsdag 28 februari och är den grekisk-latinska formen av arameiska Mariam som kommer av hebreiska Mirjam. Ursprunget kan även vara egyptiskt. Namnet kan tolkas ”den upphöjda”, ”barn av våra önskningar” eller ”hav av bitterhet”. Maria i olika former är den kristna världens vanligaste kvinnonamn. Omkring 450 000 har Maria som förnamn.
Laila har namnsdag 5 juli, är samiskt och unikt i almanackan då samiska namn ströks ur kyrkoböckerna av svenska präster under tvångskristnandet som inleddes på 1500-talet. De hedniska samerna skulle i stället ha kristna svenska namn. Namnet knyts till det finska Aila som anses vara en form av Helga som betyder ”helig” eller ”lyckosam”. Cirka 12 500 bär Laila som förnamn.
Hans har namnsdag 29 augusti, är tyskt och en av många former av det grekiska apostlanamnet Johannes. Det leder tillbaka till hebreiskans Jochanan som ska betyda ”Gud har förbarmat sig”. Hans kom hit på 1300-talet och var som populärast i mitten av 1900-talet. Omkring 114 600 heter Hans i förnamn.
Arvid har namnsdag 31 augusti och stammar från fornnordiskans Arnvidh, ”arn” betyder ”örn” och ”vidh” betyder ”skog”. Namnet har använts av adeln, men ändå varit ganska vanligt bland folket. De senaste decennierna har det åter blivit populärt. Cirka 26 100 bär Arvid som förnamn
Linnea har namnsdag 13 maj. Det är ett latinskt konstruerat men genomsvenskt namn efter Carl von Linné och den lilla skira skogsblomma som bär hans namn. Omkring 75 500 heter Linnea i förnamn